India

De laatsten zullen de eersten zijn

Na 84 dagen is het onvermijdelijke moment aangebroken. Er is van alles nog eentje over. Alles dat ons de afgelopen maanden zo gewoon werd, houdt na de komende 24 uur op.

We sliepen onze laatste nacht, ontbeten de laatste keer en straks wordt er de laatste keer in de oceaan gezwommen. Een laatste dineetje met de voeten in het zand, de laatste keer de riksjawhalla’s afschepen, de laatste keer geen stomme souvenirs kopen. De laatste fles Kingfisher drinken en de laatste keer zwetend van tafel gaan.

De laatste keer.
Maar elk einde heeft twee prachtige voordelen: schitterende herinneringen en wondermooie vooruitzichten.
Ik ben er van overtuigd dat de afgelopen maanden ons de rest van ons leven zullen bijblijven. Elk mooi moment, elke zure appel (die zijn gelukkig op een hand te tellen), elke ontmoeting en alle smaaksensaties.
Foto’s, een dagboek, een kilo of twee kruiden en het collectieve geheugen. En emmers emoties en quotes als “yes, veur maai with plain raaist” en “look a dead hond”. Wij gaan met plezier terugkijken.

Maar we kijken ook al uit naar de nabije en verdere toekomst. Alle familie en vrienden terugzien. De nieuwe kinders van de vrienden bewonderen. Trouwfeesten en braspartijen, weekendjes en weekjes weg, etentjes en gezelligheid. De stad doorfietsen, weer met volle goesting gaan werken, in de zetel thuis een filmpje meepikken, naar de winkel gaan en zelf koken.
En op langere termijn het zoeken van een huis met tuin en koters kweken.
De volgorde is optioneel.

De afgelopen drie maanden zullen in mijn geheugen in elk geval te boek staan als de mooiste tot nu toe. Met dank aan mijn vrouw om me mee te sleuren (ik ben heel makkelijk te overtuigen hoor), onze ouders om ons te missen en onze beider werkgevers om ons er even tussenuit te laten knijpen. Ook bedankt aan Vadertje Staat voor de kleine tussenkomst van het tijdskrediet.

En een goede raad voor u en de uwen: trek er eens op uit. Neem wat tijd. Doe eens niets. Leer iets nieuws kennen. Bijt eens in een verse peper. Drink eens thee met water van bedenkelijke kwaliteit. Schijt uw darmen eens volledig leeg en vul dat lijf met nieuwe ervaringen en indrukken.
En dan terug.
Rince. Repeat.

Standard

Leave a Reply